Henk Staelens

"Mens sana in corpore sano"

Henk Staelens

Navigatie

Viscerale Manipulaties

(www.upledger.nl)

Gezondheid en beweging zijn in elk aspect met elkaar verbonden, ja zelfs met elkaar verstrengeld - van de pulsaties van de cellen tot de ritmische contracties van het hart, het diafragma en het craniosacraal systeem. In de jaren 70 ontdekte de Franse osteopaat Jean-Pierre Barral dat het viscerale systeem berust op hetzelfde principe. Bij een optimale gezondheid bestaat er een voortdurende beweging tussen de inwendige organen. Deze synchronistische relatie tussen de organen blijft stabiel, ondanks het feit dat het lichaam een eindeloze variatie aan bewegingen doormaakt. Echter, als een orgaan niet in harmonie kan bewegen, ten gevolge van abnormale spanning, verklevingen of verplaatsing, dan zal het andere organen en lichaamsstructuren gaan tegenwerken. Deze disharmonie creëert abnormale punten van spanning en chronische irritatie, die de weg vrij kunnen maken voor ziekte en disfunctie.

Wat zijn Viscerale Manipulaties?

De Viscerale Manipulaties bestaat uit zeer fijne manuele technieken die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van de organen en hun bindweefsel ondersteunen. Deze zachte manipulaties kunnen tot aanpassing en verbetering van de structuur en functie van de inwendige organen en orgaansystemen leiden en helpen zo het lichaam zijn natuurlijke gezondheid te behouden.

Leven is bewegen en dit geldt zeker voor de inwendige organen. Van bijzonder belang voor het optimaal functioneren van ons lichaam is de vrije beweging van onze organen.

Referred pain en letselketens

Het viscerale systeem is neurologisch en mechanisch sterk verbonden met het gehele bewegingsapparaat. Iedereen weet dat hartafwijkingen gepaard kunnen gaan met referred pain op de volgende plaatsen: midden op de borst, tussen de schouderbladen, rond de schouder, in de nek en in het aangezicht. In principe kan bij iedere aandoening van elk inwendig orgaan referred pain ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld een restrictie (stoornis) in de fascien rondom de lever of galblaas referred pain geven in de rechter schouder. Indien een inwendig orgaan verminderde beweeglijkheid vertoont door bijvoorbeeld verklevingen, een verzakking of een abnormale tonus, dan zal dit niet alleen de omliggende organen ongunstig beïnvloeden, maar ook stoornissen kunnen geven in de gewrichten, het spiersysteem en het membraneuze systeem.

We spreken dan van een letselketen. Een voorbeeld van zo'n letselketen is het lumbale pseudo-radiculaire syndroom aan de rechterzijde, dat is ontstaan als gevolg van verklevingen in de buikholte na een appendectomie. Op wat langere termijn zal de lichaamshouding zelfs genoodzaakt zijn zich aan deze stoornis aan te passen en zou dit kunnen leiden tot chronische klachten over het bewegingsapparaat.

Principes van Viscerale Manipulaties

Door het werk en onderzoek van Jean Pierre Barral zijn wij nu in staat de verstoorde beweeglijkheid (mobiliteit) van organen vast te stellen, te onderzoeken en te behandelen. Deze methode en technieken zijn samengebracht onder de naam Viscerale Manipulaties.

Viscerale Manipulaties is gebaseerd op twee principes:

Alle organen, botstructuren, spieren en het nerveuze systeem zijn omgeven en onderling verbonden door fascien (bindweefsel). Elk inwendig orgaan beweegt binnen deze fascien om een eigen fysiologische as. De therapie die door J.P. Barral ontwikkeld is, maakt gebruik van zachte, niet invasieve manuele technieken. Deze worden direct of indirect toegepast op de fascien, welke de inwendige organen omgeven en verbinden met omliggende structuren, zoals bijvoorbeeld het pericard rondom het hart dat verbindingen heeft met het sternum en de wervelkolom.

In de Viscerale manipulaties onderzoeken en behandelen we tevens de wervelkolom, het bekken en de gewrichten (hard frame) die de inwendige organen omgeven. Zo leggen we diagnostisch een link tussen enerzijds de fascien rondom de inwendige organen en anderzijds het hard frame. We hebben de mogelijkheid om beide te behandelen, want de technieken blijken niet alleen effectief te zijn om restricties in de fascien rondom de organen te behandelen, maar ook om de structuren van het hard frame te behandelen. Op deze manier is er een harmonieus bewegend orgaansysteem in het lichaam tot stand te brengen.

Toepassing van Viscerale Manipulaties

De Viscerale Manipulaties kan een aanvulling c.q. uitbreiding zijn op de huidige, traditionele manier van denken, onderzoeken en behandelen, die (para)medici momenteel gebruiken voor (pijn)klachten over het bewegingsapparaat. J.P. Barral stelt dat 95% van de (pijn)klachten over het bewegingsapparaat ontstaan door stoornissen in de fascien rondom de inwendige organen met al hun verbindingen naar botstructuren, spieren en het nerveuze systeem. Het viscerale systeem kan dus via mechanische en/of neuroreflectoire weg referred pain, stoornissen en zelfs aandoeningen geven in het bewegingsapparaat.

Viscerale Manipulaties kan effectief zijn bij chronische en/of recidiverende klachten in het bewegingsapparaat, bij (pijn) klachten over de inwendige organen door verklevingen en/of psychische factoren etc.

Grondlegger

Foto Jean Pierre BarralViscerale Manipulaties is ontwikkeld door Jean Pierre Barral, R.P.T., D.O. Hij is directeur van 'The Department of Osteopatic Manipulation' aan de 'University of Paris School of Medicine' en co-auteur van Visceral Manipulation I en II, The Thorax, Urogenital Manipulation en Manual Thermal Diagnosis. In 1985 begon hij via het Upledger Institute Inc., Amerika met het doceren van Viscerale Manipulaties. Barral's Viscerale Manipulaties wordt uitsluitend georganiseerd via het Upledger Institute Inc., Amerika en de Upledger Instituten in Europa.